For at det skal give mening at spise insekter, skal vi selvfølgelig være sikre på, at det er noget, vi har godt af at spise. Mad er jo som bekendt ikke bare mad. Heldigvis er insekter en god kilde til både protein og sunde fedtsyrer, hvilket gør det til en glimrende fødevare til mennesker.

Først og fremmest skal det nævnes, at der dels er stor spredning i makro- og mikronutrientindholdet afhængig af, hvilke insekter, vi snakker om, men selv indenfor samme insekttype varierer det, afhængig af hvor i livscyklussen, insektet er, og hvad den har levet af. Indtil videre vil vi derfor nøjes med at viderebringe nogle tabeller som FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) har offentliggjort og give et par ord med på vejen omkring det generelle billede, og hvad de forskellige tal betyder i praksis.

I de tørrede orme, som FAO har målt, findes følgende makronutrienter pr 100 gram:

Protein    49.1 gram

Fedt         35.2 gram

Vi har ligeledes testet vores egne orme, og vi er rigtigt godt tilfredse med resultatet indtil videre. Vi vil fortsætte med at teste ormene kontinuerligt, for at se om andre fodertyper vil ændre på makro- og mikronutrienter. De orme vi har testet var ikke frysetørrede, og de indeholder derfor en del vand, hvilket går at tallene bliver noget lavere end ved de frysetørrede:

Næringsindhold pr. 100 g

Energi kJ / 166 kcal 694

Fedt g 7.9

– heraf mættede fedtsyrer g 1.8

– enkeltumættede fedtsyrer* g 2.8

– flerumættede fedtsyrer* g 2.8

Kulhydrat g 3.6

– heraf sukkerarter g 1.3

Kostfibre* g 0

Protein g 20

Salt g 0.14

Både aminosyre- og lipidsammensætningen ser også ganske fornuftige ud, men de data, der er tilgængelige, er fra meget små undersøgelser, så vi venter med at poste dem, til vi har resultater fra vores egne orme.

Vitamin- og mineralindholdet ser også rigtigt godt ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, og melorme er en god kilde til mineralerne kobber, natrium, kalium, jern, zink og selen. På vitaminsiden ligger melormene generelt lidt højere end oksekød på de typiske værdier, men de præcise værdier afventer vi stadig, til vi har vores egne data at prale med.

Alt i alt er melorme, og også mange andre insekter, rigtigt gode protein- og fedtkilder, som samtidig også kan sørge for en lang række af mikronutrienter, som ellers næsten udelukkende findes i andre typer kød. Fra et ernæringsperspektiv er melorme derfor et rigtigt fint alternativ til de traditionelle danske retter.

Fra et ernæringsperspektiv er melorme derfor et rigtigt fint alternativ til de traditionelle danske retter.

FAO’s rapport om “Edible Insects” kan findes her.